La gastronomia típica:
La gastronomia típica del Poble és la típica Mediterrània. Amanida i cuinada amb oli d'Oliva, que fins fa poc
es feia de casa per la majoria de famílies. També es conserva el costum d'amanir les olives, verdes o negres,
Són molt freqüents les trencades, les de soja, i les "Posades".
Dels primers plats anomenats popularment "plats calents" cal destacar el recapte, El Recapte és un cuinat
a base de llegums on es barregen patates, col i altres varietats de verdures i també productes derivats de la cansalada
com la Pota, Morro, orella, botifarres, costella, cansalada, etc. anys enrere era el menjar típica de totes les cases
perquè permetia el aprofitament del que en cada moment, es tenia al rebost.
LA FESTA DE L'RECAPTE:
Des de fa uns Anys, a la Sénia,
es fa la Festa del Recapte que té lloc el primer dilluns després del dia 9 de Maig (Sant Gregori). aquella menjar
popular que congrega més de mil cinc-centes persones es va crear amb l'ànim de mantenir viu un dels aspectes més peculiars
de la gastronomia local.
CARNESTOLTES:
Per carnestoltes es fa una variant especial d'olla, en la qual en lloc de sopa de brou es fa en arròs caldós que es acompraña
amb unes petites pilotes (mandonguilles grans com una pilota de tennis) que es fa amb cansalada, alls tendres i pa ratllat,
en algunes famílies tenen per costum menjar-per Nadal.
Com a segon plat hi ha una gran varietat de productes de carn, especialment el pollastre i conill i els elements
propis de la matança del porc, Els botifarrons és una varietat de la Baldana pròpia de la zona de Tortosa i del Delta,
però sense tants pinyons, canyella ni tantes espècies.
A LES TAULES TRADICIONALS:
A les taules tradicionals, el peix que es posava antigament era el bacallà, conegut a la zona com "abadejo".
També era freqüent menjar sardines salades, molt ha sovint barrejada amb col i patates bullides o sofregides,
Plat que encara ara en menjars, és una veritable delícia per a la perfecta combinació d'els sabors que donen
la col i la sardina.
ELS DOLÇOS MÉS POPULARS:
Els dolços més populars i típics són els pastissets. Com passa a tot arreu la gent de cada Poble presumeix
de fer els mes bons de la zona. A la Sénia per descomptat tenen la ferma convicció que aqui es fan els millors
Pastissets. Bé si no són els millors si que són molt bons i el millor judici que es pot fer és provar-los. es manté
tot i el costum de repartir pastissets, Coques de Sagi, Coc Rapit d'ametlla i ametllats a les amistats i altres compromisos
quan una parella es Casa.
Per Pasqua és tradicional fer "borrainas" arrebossades he figues a la paella que bé untades de mel i recent fregides són un
plaer per al paladar.
LES MANJOIES:
Per pasqua les forns de pa i les cases particulars es fan les "Manjoies". normalment
solen ser en forma de rosca farcida de confitura de cabell d'àngel, guarnida amb fruita confitada i un parell de
ous durs, La sénia és l'únic Poble on aquest dolç, rep el nom de "Manjoia" (Dinar de Joia). en altres
llocs propers se'ls diu Mones, i la composició de la pasta varia lleugerament.
EL MOSTILLO:
Antigament era costum molt arrelat fer el "Mostillo" quan es feia la verema (fins a la meitat del segle XX
a la Sénia es conreava raïm i es cap vi a moltes cases) i menbrillo a la tardor, que juntament amb el pa amb vi i
sucre els petits i grans podien menjar dureante tot l'hivern per berenar o com a postres.
Fent clic sobre l' Ocell passa a la pàgina d'inici
|