Castellà: English: Aquesta es là pàgina d'en Toni2

Aquesta es là pàgina d'en Toni2

escut.gif (1530 bytes)

bantonix1.gif (32370 bytes)



PALLE2.jpg (49311 bytes)


LES TRADICIONS DEL POBLE:


UN XIC D'HISTÒRIA:

   Com arribar a la Sénia
   La Història del Pòble
   La Festa Major
   Les Tradicions
   La Gastronomia Típica
   L'Agricultura del Pòble
   L'economia del Pòble
   L'Entorn del Pòble
   El Pantà de La Sènia
   El Riu Sénia
   El Hipòdrom de la SÈNIA
   El aeròdrom de La Sènia
   Sénia Esport (Complex Esportiu)
   El creador d'aquestes pàgines
   El web Oficial d'la Sénia
   Pàgines de l'Espanyol
   Pàgines de Tir al Plat




LA SÉNIA.PAIS DEL MOBLE.




UN XIC D'HISTÒRIA DEL POBLE DELA SÉNIA,
AL MONTSIA
(TARRAGONA.)






Les moltes tradicions del Poble




La majoria de festes i tradicions que es conserven estan relacionads amb manifestacions de tipus reigioso, a part de les jornades de cultura que se celebren al mes de maig. Un element constant en totes les festes i manifestacions ludiques són la música. La Banda de música de l'agrupacion Musical Senienca (entitat musical declarada d'interès cultural per la Generalitat de Catalunya i que entre altres distincions, ha rebut la Creu de Sant Jordi) i la coral i el grup instrumental de Joventuts Unides han posat molt alt el llistó de la qualitat musical del nostre poble. A les respectives escoles de musica que formen un percentatge molt alt dels petits i joves Seniencs. la sardana i l'himne del poble que porta per títol La Senienca és mostra d'aquesta afició popular tan estesa.

LA FESTA DE SANT ANTONI:
El cicle festiu comença el 17 de gener amb la festa de Sant Antoni, amb la benedicció dels animals i repartiment de Coquetes. en altres temps es relacionava molt amb els animals de tir i de càrrega, i era especialment celebrada per la gent dedicada l'arrossegament de troncs dels pins dels Ports.

EL CARNESTOLTES:
Al febrer se celebra el Carnestoltes en el qual destaquen la desfilada de disfresses que es fan en divendres els nens i nenes de les escoles.

LA SETMANA SANTA:
Per les vacances de Setmana Santa s'organitza al parc infantil "La Manjoya", fent referència al deliciós i típic pastís conegut com "Mona" en altres llocs, on els més petits gaudeixen de les activitats que els ofereixen divesas entitats locals. Dins els actes litúrgics de la setmana cal fer referència a les processons al Calvari de Dijous Sant i la de la nit de Divendres Sant.

DILLUNS DE PASQUA:
Fins fa pocs anys el Dilluns de Pasqua estava molt arrelada la festa d'anar a peu per menjar la Manjoya a la font de Sant Pere. Actualment la generalització de l'ús del Cotxe a fet que cadascú vagi a celebrar la festa a difernts llocs. Es conserva però el caràcter lúdic del dia i el costum de menjar la Manjoya amb els amics Recordant per part dels més petits la vella cançoneta que diu: "aquí tinc 1 floreta, aqui 1 clavellet, aqui em pica, aqui em cou i aqui m'esclafo l¡ou "picant l'ou en la pròpia davant o al front del company que està al teu costat.

FIRA GASTRONÒMICA:
Al maig es fa la fira gastronòmica on a demés de la participació d'expositors de fora que porten dolços. formatges, pizzes, herbes medicinals i vins de la Terra Alta, Priorat, etc, els artesans locals ofereixen el millor de les seves elaboracions com embotits, patés, dolços, pastes i plats preparats que es poden degustar pels assistents a la fira.

EL 9 DE MAIG:
El dia 9 de maig és Sant Gragori, bisbe de l'Òstia, copatró de la Sénia.
Actualment la celebració es fa el dilluns posterior al dia 9 i des de fa més de vint anys, l'Ajuntament organitza un dinar popular oferint les dues mostres gastronòmiques típiques del poble: el recapte i el Pastiset, recordant el repartiment de menjar que es feia entre els pobres en temps passats. des de la instauració del menjar es fa coincidir amb les jornades de cultura, que actualment es fan entre els mesos d'abril i maig. és l'epoca mes activa de l'any des del punt de vista cultural, amb concerts, exposicions, representacions de teatre i altres tipus d'activitats.

LA REVETLLA DE SANT JOAN:
La nit del 23 de juny té lloc la revetlla de Sant Joan. La flama del Canigó encén el peveter instal·lat a la plaça Major i des d'aquesta els nens i nenes recullen el foc amb les seves torxes per encendre, cada un d'ells la foguera al seu carrer. Més tard i sense deixar la plaça Major es fa ball popular i xocolatada.

AL LLARG DE L'ESTIU:
Al llarg de l'estiu la plaça Major es converteix en un improvisat auditori que recull concerts de la banda, sessions de cinema i està previst incorporar altres actuacions com poden ser recitals de cantautors i rapsodes o cantades d'havaneres.

LA MARE DE DÉU DE PALLEROLS:
Al mes de setembre el tercer cap de setmana, té lloc la festa de la Mare de Déu de Pallerols, patrona del Poble. segons la tradició uns pastors van trobar la imatge de la Verge al costat d'una font del camí del ròssec, a la muntanya de Pallerols. La van baixar al Poble però es diu que la Imatge es va tornar al lloc on l'havien trobat. Per aquest motiu se li va fer una petita capella al peu de la qual surt la Font.

LA FESTA DE PALLEROLS:
La festa de Pallerols destaca pel adorn que es fa dels carrers per on passa la processó. El matí del Diumenge molt aviat, els carrers del Poble s'omplen de gent, petita i gran que en una activitat frenetica crea petites obres d'art aprofitant el "serradures" i el "Caragolillo" (tan abundant al Poble pels seus fabriques de mobles) que un cop tenyides, es converteixen en catifes efimeres que omplen de color i de festa els carrers de la Sénia.




 pajaro1t.gif



Pulsando sobre el Pajaro pasa a la pagina de Inicio






Inici Fotos Tir al Plat < Anterior Següent >





© Copyright Antoni Torres Chaure 1998 = Ultima Actualitzacion 2022. Avis Legal